Vinohradnícke oblasti D.O. Rueda

rueda

D.O. RUEDA
nenapodobiteľné, grandiózne biele vína z autochtónnej odrody Verdejo

Vinohradnícka oblasť Rueda bola prvou v autonómnom spoločenstve Kastília-León s chráneným označením pôvodu (“Denominación de Origen“ = D.O.). Získala ho v roku 1980, po niekoľko ročnom úsilí pre uznanie a ochranu autochtónnej odrody: Verdejo. D.O. Rueda je oblasťou, ktorá má veľmi priaznivé prírodné podmienky na výrobu vysoko kvalitných bielych vín. V Španielsku patria medzi najpredávanejšie a pre svoju svoju jedinečnosť a kvalitu sa vyvážajú do celého sveta, kde sa tešia stále väčšej obľube.

Osobitosť D.O. Rueda definujú tri prvky: hrozno Verdejo, autochtónna odroda z tejto oblasti, kontinetálna klíma a štrkové pôdy.

Hrozno Verdejo rastie v oblasti Rueda už niekoľko storočí. Do Španielska bolo prinesené v 11. storočí. Biele vína pripravené z odrody Verdejo sa vyznačujú nádhernou vôňou, lahodnou chuťou a vynikajúcou kyslosťou. Sú to vína so skvelou harmóniou, ktoré vďaka svojím charakteristikám pozývajú po prvom pohári na druhý.

D.O. Rueda sa nachádza v nadmorskej výške 700-800m, na rovinatom teréne, kde zima je dlhá a chladná, jar krátka s neskorými mrazmi a leto horúce a suché. Toto núti vínnu révu hľadať vodné zdroje hlboko v podzemí, viac ako v iných častiach Európy. Dažde sú zriedkavé (300-500l za rok). Teplotné rozdiely medzi dňom a nocou, sú tajomstvom rovnováhy medzi cukrom, ktoré získava hrozno so slnkom a kyslosťou, ktorú nestratí počas chladnejších nocí. Podnebie je stredomorské s kontinentálnym vplyvom.

Maximálny povolený výnos, s cieľom optimalizovať kvalitu vína, je stanovený pre odrodu Verdejo na 8000 / 10000kg na hektár. Rozloha registrovaných vinohradov je 13000 hektárov a takmer celá produkcia pripadá bielemu vínu. Povolené sú odrody biele: Verdejo, Sauvignon Blanc, Viura a Palomino Fino a odrody červené: Tempranillo, Cabernet Sauvignon, Merlot a Garnacha.

Všetky vína s chráneným označením pôvodu D.O. Rueda musia prejsť senzorickými a fyzikálno-chemickými analýzami. Zárukou kontroly a pôvodu vína sú štítky na fľaši podľa ktorých sa biele vína delia do nasledovných kategórií: 
 
-   Rueda Verdejo: Víno, pri ktorého výrobe sa používa minimálne 85% odrody Verdejo. 
-   Rueda: Víno pripravené s minimálne 50% odrody Verdejo.
-   Rueda Sauvignon: Víno, pri ktorého výrobe sa používa minimálne 85% odrody Sauvignon Blanc.
-   Rueda Espumoso: Šumivé víno, ktoré sa pripravuje tradičnou metódou druhého kvasenia vo fľaši a ktoré zreje vo fľaši minimálne 9 mesiacov. Ak je to suché alebo polosuché, tak sa používa minimálne 50% odrody Verdejo. Ak je to Brut alebo Brut Nature, tak sa používa minimálne 85% odrody Verdejo.
-   Rueda Dorado: Likérové víno, suché, získané oxidačným zrením. Pred uvedením na trh, ostáva aspoň 2 roky v dubovom sude.

Biele vína z D.O. Rueda pripravené z autochtónnej odrody Verdejo sú unikátne vďaka svojej nádhernej vôňi, lahodnej chuti a vynikajúcej kyslosti.

Zobraziť vína z D.O. Rueda kliknutím tu.

Späť do obchodu