Vinohradnícke oblasti D.O. Navarra

vinos-do-navarra

D.O. NAVARRA
považovaná za najlepšiu oblasť vo výrobe ružových vín v Španielsku

Dôkazy o pestovaní viniča a výrobe vína vo vinohradníckej oblasti D.O. Navarra pochádzajú ešte z doby rímskej nadvlády. Oblasť s chráneným označením pôvodu D.O. Navarra sa nachádza na severe Španielska, medzi slávnou Riojou a Francúzskom, a je známa svojimi kvalitnými ružovými a červenými vínami. V príprave ružových vín je považovaná za najlepšiu v Španielsku.

D.O. Navarra sa rozkladá na 11000 hektároch a delí sa do 5 podoblastí: Baja Montaña, Valdizarbe, Tierra Estella, Ribera Alta a Ribera Baja. Jednou z hlavných charakteristík, ktoré definujú túto oblasť je veľká rozmanitosť krajiny a klímy. V D.O. Navarra, ako jedinej vinohradníckej oblasti v Španielsku, pôsobia až tri klímy (atlantická, kontinentálna a stredomorská). K tomuto dochádza kvôli blízkosti Kantábrijských vrchov, vplyvu Pyrenejí a údoliu rieky Ebro. Pôdy sú vápenaté, chudobné na íl a živiny, sú zdravé a dobre odvodnené. Nadmorská výška je v rozpätí od 250 do 550m. Ročné zrážky sa pohybujú od 450 do 680mm.

Vo viac ako 70% vinohradoch sa pestujú autochtónne odrody (Garnacha, Tempranillo...), zatiaľ čo zvyšných 30% je tvorených známymi medzinárodnými odrodami (Cabernet Sauvignon, Chardonnay...). 90% pestovaného hrozna sú červené odrody. 63% výroby pripadá červenému a 25% ružovému vínu. Povolené sú odrody biele: Chardonnay, Garnacha Blanca, Malvasía, Moscatel de Grano Menudo, Sauvignon Blanc a Viura a odrody červené: Cabernet Sauvignon, Garnacha Tinta, Graciano, Merlot, Mazuelo, Pinot Noir, Syrah a Tempranillo.

Vďaka výborným prírodným podmienkam a dlhej tradícii výroby, vína z D.O. Navarra ponúkajú širokú škálu možností: od preslávených ružových až po šťavnaté mladé červené vína, od lahodných bielych až po veľkolepé barikové červené vína (crianza, reserva). Vína vhodné pre každú príležitosť a všetky chute, prispôsobené spotrebiteľovi tak, aby zažil nové senzácie a príjemné okamihy.

Zobraziť vína z D.O. Navarra kliknutím tu (biele), tu (ružové) alebo tu (červené).

Späť do obchodu