Vinohradnícke oblasti D.O. Rías Baixas

rias-baixas

D.O. RÍAS BAIXAS
jedna z najlepších oblastí vo výrobe bielych vín v Španielsku

Vinohradnícka oblasť Rías Baixas (Galícia, severozápadné Španielsko) bola vyhlásená za oblasť s chráneným označením pôvodu (“Denominación de Origen“ = D.O.) v roku 1988. Hlavným protagonistom v tejto oblasti je autochtónna odroda Albariño, z ktorej sa vyrába jedno z najžiadanejších a najkvalitnejších bielych vín v Španielsku. 

D.O. Rías Baixas je rozdelená do 5 podoblastí:  Valle de Salnés, Condado de Tea, El Rosal, Sotomayor y Ribera del Ulla, s celkovou rozlohou 2400 hektárov. Jedná sa o nížiny s nadmorskou výškou do 300m, v blízkosti oceánu a na dolných tokoch riek. Na tomto území má vplyv atlantická klíma s miernymi teplotami počas všetkých ročných období, s dostatkom slnečného svitu a s výdatnými zrážkami, ktoré sa znížia v letnom období. Priemerná teplota v zime je 10ºC s malými rozdielmi medzi dennými a nočnými teplotami. Vína sú atlantického charakteru. Pôdy sú prevažne tvorené žulou a naplaveninami.

Vína s ochrannou známkou vinohradníckej oblasti D.O. Rías Baixas môžu byť vyrobené iba z nasledovných bielych odrôd: Albariño, Loureira Blanca / Marqués, Treixadura, Caiño Blanco, Torrontés a Godello a z nasledovných červených odrôd: Caiño Tinto, Espadeiro, Loureira Tinta, Sousón, Mencía, Brancellao a Pedral.

Vína z D.O. Rías Baixas zbierajú vyznamenania a ocenenia z najprestížnejších súťaží a sú obľubené nielen v Španielsku ale aj po celom svete. 

Zobraziť vína z D.O. Rías Baixas kliknutím tu.

Späť do obchodu