Vinohradnícke oblasti D.O. Ribera del Duero

ribera

D.O. RIBERA DEL DUERO
famózna oblasť s celosvetovo preslávenými červenými vínami

Vinohradnícka oblasť s chráneným označením pôvodu (“Denominación de Origen“ = D.O.) Ribera del Duero sa nachádza v autonómnom spoločenstve Kastília-León, približne 150 km na sever od Madridu. Charakterizuje sa výrobou vysoko kvalitných červených vín, ktoré patria medzi najlepšie a najuznávanejšie na svete. 

Špecifické klimatické podmienky tohto regiónu majú významný vplyv počas vegetatívneho cyklu viniča a hrajú kľúčovú úlohu pri jeho vývoji a pri zrení hrozna. Z týchto špeciálnych podmienok závisí do značnej miery kvalita získaného muštu. Podnebie sa vyznačuje mierne nízkym množstvom zrážok (400-600mm za rok), suchými letami, dlhými chladnými zimami a značnými teplotnými výkyvmi v priebehu všetkých ročných období. Jedná sa o stredomorské podnebie s kontinentálnym charakterom. Intenzívny chlad spomaľuje pučanie viniča. Prudké zmeny teplôt v lete medzi dňom a nocou spôsobujú dokonalú rovnováhu pre dozrievanie hrozna. Na jeseň sa zberá hrozno výnimočnej kvality. Vrstvy ílovitých pieskov sa striedajú s vrstvami vápenca, slieňa a vápnitými konkréciami, čo dodáva tunajšiemu vínu jeho typický charakter. Nadmorská výška sa pohybuje od 750 do 850m n.m.

Maximálny povolený výnos, s cieľom optimalizovať kvalitu vína, je stanovený na 7000kg na hektár. Drvivá väčšina produkcie pripadá červenému vínu. Povolené sú odrody červené: Tempranillo, Cabernet Sauvignon, Merlot, Malbec a Garnacha Tinta a odrody biele: Albillo.

Všetky vína s chráneným označením pôvodu D.O. Ribera del Duero podstupujú fyzikálne, chemické, biologické a organoleptické analýzy. Červené vína musia obsahovať minimálne 75% odrody Tempranillo (tiež známa ako “Tinta del País” alebo “Tinto Fino”) a delia sa do štyroch kategórií (označené štítkami na fľaši):
 
-   Záruka pôvodu (Cosecha - Joven): Vína, ktoré nezrejú v barikovom sude z dubu alebo vína, ktoré zrejú v sudoch menej ako 12 mesiacov. 
-   Crianza: Zodpovedá vínam, ktoré zrejú minimálne 2 roky (v barikovom sude z dubu a vo fľaši), z toho minimálne 1 rok v sude. 
-   Reserva: Jedná sa o vína, ktoré zrejú minimálne 3 roky (v barikovom sude z dubu a vo fľaši), z toho minimálne 1 rok v sude. 
-   Gran Reserva: Vína, ktoré zrejú minimálne 5 rokov (v barikovom sude z dubu a vo fľaši), z toho minimálne 2 roky v sude. 

Každá fľaša z vinohradníckej oblasti D.O. Ribera del Duero je exkluzívna. Jej obsah skrýva vysoko kvalitné a nezameniteľné víno, ktoré Vám ponúkne nevšedný zážitok.

Zobraziť vína z D.O. Ribera del Duero kliknutím tu.

Späť do obchodu